Ædelsten, smykkesten, juveler...

Kært barn har mange navne. Og det kan være svært at finde rundt i de mange betegnelser. Her følger en kort og overskuelig præsentation:

Aller først er det vigtigt at slå fast, at betegnelsen “ædelsten” er helt og aldeles menneskeskabt. Naturen selv skelner ikke mellem ædel og uædel. Sten er sten. Desuden er de færreste ædelsten overhovedet STEN. 

Der er ikke nogen generel og entydig definition af, hvad en ædelsten er. Men nedstående fire kriterier skal i én eller anden grad være opfyldt:

Ædelsten er:

  • dannet ved en naturlig proces
  • i besiddelse af umiddelbar skønhed
  • relativt hårdfør    
  • relativt sjælden
Ørekrøller m/Topaser og Diamant.

Hvad er forskellen på ædelsten og ædelsten?

Oprindelig blev kun diamant, rubin, safir, smaragd, opal og perle regnet som rigtige ædelsten. Alle andre smykkesten kaldte man halv-ædelsten, herunder også koral, rav m.m.

Senere udvidede man betegnelsen ædelsten til at omfatte alle smykkesten med en hårdhed på 7 og derover (se herunder). Sådan blev fx ametyst også en ædelsten. Perler og koraller blev også stadig regnet med.

Men i 2014 blev betegnelsen halv-ædelsten afskaffet! Officielt i hvert fald…

Rigtigt-rigtigt mange bruger stadig betegnelsen halv-ædelsten. Enten af uvidenhed. Eller som salgsargument, fordi halv-ædelsten lyder “finere” (dyrere!) end bare smykkesten.

Der findes ikke noget, der hedder halv-ædelsten.
Enten er det ædelsten, eller også er det ikke ædelsten.
Som smykkeskaber betyder det mindre for mig, om en smykkesten er ædel eller ej.
Til gengæld er naturlighed og skønhed alt afgørende.
Christina Smith
Smykkeskaber

Mohs’ Skala

En ædelsten skal som nævnt leve op til fire krav: Naturlighed – Skønhed – Hårdhed – Sjældenhed

Nu er både Naturlighed, Skønhed og Sjældenhed begreber, der i høj grad kan fortolkes og gradbøjes, og det bliver de også. Til gengæld kan alle forholde sig til Hårdhed – dét kan man måle. Og alle (smykke)materialer verden over bliver klassificeret ens efter deres hårdhed på den såkaldte Mohs’ Skala.

Illustration: NaturSmykker

Mohs’ skala blev udarbejdet i 1824 af den østrigske mineralog Friedrich Mohs.

Mohs’ skala går fra 1-10 og klassificerer sten, mineraler m.m. efter deres hårdhed dvs evne til at modstå slag, ridser og kemiske påvirkninger.

Rubin og safir ligger nr. 9 på Mohs’ skala.

Det eneste, der kan ridse disse to, er en diamant. Til gengæld kan rubin og safir ridse og skære i alle materialer med et lavere tal på skalaen.

Ved tallet 6 er vi nede på samme hårdhedsgrad som stål. Tilsvarende kan fx. jernsøm skade smykkesten fra nr. 5 på skalaen og nedefter.

10 er skalaens højeste tal og tildeles universets ubetinget hårdeste materiale: Diamant.

Det eneste, der skal skære en diamant er en anden diamant.

En diamant kan skære i alle materialer med et lavere tal på skalaen.

De blødeste smykkesten er rav og jet (gagat).Selv en fingernegl er nok til at sætte mærker.

Det eneste materiale, der er blødere, er kalk, som ligger nr. 1 på skalaen. Derfor bruger man også kalk til at polere rav med. Alt andet ville ridse overfladen.

Mohs’ Skala er et vigtigt værktøj, når man arbejder med smykkesten. Det er afgørende at vide, hvad de forskellige sten kan holde til.

Også som smykkeejer er det godt at vide lidt om hårdheden af de sten og perler, man har i sine smykker, så man ved, hvordan man bedst passer på dem.

NaturSmykker bruger naturlige smykke- og ædelsten fra hele skalaen – lige fra det bløde, sarte rav til de ufatteligt hårde diamanter.

Til gengæld er ingen syntetiske/imiterede sten i NaturSmykker.

Vedhæng m/Tahiti Perle og Diamant.
Luk menu
×
×

Kurv