GULD

Guld (latin: aurum) er det 79. grundstof i det periodiske system.
Guld har det kemiske symbol Au.

Foran Valhals døre i Asgård findes der en lund, der kaldes Glaser, hvor alle bladene er af rødguld. Denne skov er det smukkeste i gudernes og menneskenes verden..​.!

Snorres Edda

Hvad er guld?

Guld er det “smukkeste i gudernes og menneskenes verden”. Og det mest smidige:

Ét enkelt gram guld – en lille guldkugle, som ikke er større, end den snildt kan ligge på en lillefingernegl – kan hamres og valses og strækkes til at fylde en hel kvadratmeter! Det kan blive så tyndt, at det ikke kan samles op med fingrene. Kun omkring 300 molekyler “tykt”. Men det hænger sammen. Det er dét, vi kender som bladguld.

Guld er et ædelmetal. Ædelmetaller findes frit i naturen, og det er metaller, der så at sige hviler i sig selv. Modsat andre metaller har ædelmetaller nemlig ikke tendens til at danne kemiske forbindelser med andre stoffer fx ilt.

Guld måles i karat

Rent guld kaldes finguld og betegnes 24 karat eller blot 24k.

Rent guld er et nærmest guddommeligt smukt materiale, der fra naturens hånd har en varm, gul farve.

Guld er også et blødt materiale, der nemt tager imod stød, ridser m.m. Til fremstilling af smykker er det derfor nødvendigt at blande andre metaller i guldet – at legere guldet. Primært for at styrke det. Men også for at spare på det kostbare materiale.

Den forholdsmæssige andel af rent guld i guldsmykker måles i karat. Herunder kan du se, hvor meget guld der er i hhv. 18 karat, 14 karat og 8 karat guldsmykker.

NB! Karat må ikke forveksles med carat. Læs mere.

18 karat

Hvor meget guld er der reelt i 18 karat? Ja, for at finde ud af det, skal vi til at regne i brøker. 18 karat betyder, at 18 dele ud af 24 er guld. De resterende 6 dele (op til 24) er andre metaller. Dem kommer vi tilbage til – de andre metaller.

  • 18 karat = 18/24 = 75% guld

Smykker af ædelmetal skal i Danmark stemples med renheden i promilletal – ikke procenttal. Og så 75% svarer til 750‰, betyder det, at smykker af 18 karat guld stemples med tallet 750.

14 karat

I Danmark er de fleste guldsmykker fremstillet i 14 karat guld. Det betyder, at indholdet af guld i legeringen svarer til 14/24 – altså fjorten fireogtyvendedele. Det er ikke sådan en brøk, de fleste bare lige knækker med lidt hovedregning, så den kommer her i procenter:

  • 14 karat = 14/24 = 58,33% guld

Nu skulle man så tro, at 14 karat guldsmykker stemples med tallet 583. Men det bliver de ikke! 14 karat guld stemples i hele Europa med tallet 585.

8 karat

Der findes mange forskellige karater guld rundt omkring. Går man efter guldsmykker til billige penge, så er 9 karat og 10 karat det mest almindelige i udlandet. I Danmark har vi imidlertid tradition for 8 karat. Så lad os gøre regnestykket endnu engang:

  • 8 karat = 8/24 = 33,3% guld

Regnestykket viser, at 8 karat guldsmykker faktisk kun indeholder 1/3 guld! Resten – de sidste 2/3 af smykket – består af andre metaller. Det er unægteligt ikke meget guld. Og 8 karat er da også den nedre grænse for, hvad man lovligt må sælge som “guld”. Der er altså ikke noget, der hedder 7 karat guld eller derunder. 33,3% guld svarer til 333‰, og smykker af 8 karat guld stemples derfor med tallet 333.

NATURSMYKKER udfører arbejde i guld:

  • Reparation og re:design af alle karat.
  • Nye smykker i rent genbrugsguld 14k og 18k.
  • NB! Guldsmykker laves kun på bestilling. Der er ingen guldsmykker i webshoppen.

Rødguld, hvidguld m.m.

Guld kan indeholde helt op til 2/3 andre metaller end finguld. Det giver nærmest uendeligt mange muligheder for at at kombinere forskellige legeringsmetaller i nærmest uendeligt mange forhold. Derfor har guld også mange forskellige farver, og der er sjældent to guldsmede, der laver præcis den samme farve guld.
 
Guld er fortrinsvis legeret med sølv og kobber, men også metaller som jern, aluminium, nikkel m.m. bruges i guldsmykker. Fordelingen af de forskellige legeringsmetaller giver som nævnt det færdige guld vidt forskellige farver. 
 
Er der forholdsmæssigt meget kobber i legeringen, får man rødguld eller rosaguld. Det næsten farveløse hvidguld fåes ved at tilsætte nikkel eller palladium. Så har man nikkelallergi, er det sikrest at undgå hvidguld.

NATURSMYKKER udfører arbejde i alle typer rødguld og rosaguld. Ved reparationsarbejde findes altid det bedst mulige farvematch.

NATUSMYKKER udfører derimod ikke arbejde i hvidguld, da dette oftest indeholder nikkel.

Fremtidens guld

Verden kører på de aller sidste guldreserver. Vi er meget tæt på at have fravristet naturen alt tilgængeligt guld. Der er ingen, der finder guldklumper længere…
 
I dag er der typisk kun 3 gram guld pr. ton malm, der brydes i minerne. Det er så lidt, at det ikke engang kan ses med det blotte øje. Man skal helt op på det tidobbelte dvs 30 gram guld pr. ton malm for overhovedet at kunne se guldet.
 
Guldpriserne går derfor kun én vej, nemlig op. Selv hvis råmaterialet indeholder så lidt som 0,5 gram guld pr. ton, kan udvindingen af guldet stadig betale sig. I hvert fald økonomisk. Miljømæssigt har udvindingen af jordens sidste guld til gengæld virkeligt store omkostninger.
 
Selvom man i dag har mulighed for at både både FairTrade™ guld og FairMined™ guld, er skaderne på naturen enorme, og mange af skaderne er uoprettelige. Gamle guldminer overalt i verden er tikkende miljøbomber af kviksølv og cyanid, der i tonsvis langsomt men sikkert siver ned mod grundvand og floder.
 
NATURSMYKKER arbejder udelukkende i rene genbrugsmetaller. Alt guld i værksted og smykker er 100% genanvendt guld. Ikke nymineret guld – hverken FairTrade™ eller FairMined™. Kun genbrug. 
 
Det er der både grøn fremtid, sund fornuft og god økonomi i.

Fremtidens guld er genbrugsguld

Rent guld forgår ikke, og guldet fra faraonernes tid er lige så smukt i dag, som det var dengang. Det eneste, der kan opløse guld, er en stærk koncentration af saltsyre og salpetersyre (såkaldt kongevand). Så det guld, der gennem tiderne nu engang er brudt, kan heldigvis bruges igen – og igen – og igen… Også DIT guld!

Smykker af dit eget guld

Book et møde hos NATURSMYKKER, hvis du har gamle guldsmykker.
  • Måske er der bare brug for en lille reparation.
  • Måske trænger der til at blive kigget på designet med friske øje: ofte skal der såmænd ikke ret meget til at gøre et gammelt smykke nyt og tidssvarende.
  • Og går du drømmer om et helt nyt guldsmykke, kan du spare rigtigt mange penge ved at genbruge dit gamle guld.
  • NaturSmykker har specialiseret sig i at genbruge gammelt familieguld i smukke unika vielsesringe

Hvis du vil vide mere guld, så se denne dokumentar om metalernes fascinerende tilblivelseshistorie.

Linket herunder er sat op, så det automatisk afspiller de cirka 10 minutter, der handler om guld.

Luk menu
×
×

Kurv